Káva a citlivé duše: Proč kofein může u HSP a lidí s úzkostmi zhoršovat stav

1. Co je to HSP – vysoce citlivá osoba?

Sensory Processing Sensitivity (SPS) je osobnostní rys, který charakterizuje jedince s citlivějším nervovým systémem a hlubším kognitivním zpracováním emočních, fyzických i sociálních podnětů. Tato hypersenzitivita není porucha – je to způsob fungování, který má své dary i úskalí. HSP lidé vnímají podněty intenzivněji, snadno se přestimulují a prožívají emoce hlouběji než většina ostatních.

2. Jak kofein ovlivňuje citlivé jedince a osoby s úzkostmi

Kofein stimuluje nervový systém tím, že blokuje adenosin – látku, která v těle navozuje klid a únavu. Místo toho dochází ke zvýšení aktivity stresových hormonů, jako je adrenalin a kortizol. U běžného člověka to může znamenat příjemný pocit energie. U citlivějších osob nebo těch, kteří žijí s úzkostnou poruchou, to ale může připomínat nástup panické ataky – bušení srdce, třes, pocit sevření na hrudi, neklid a rychlé, vtíravé myšlenky.

Studie ukazují, že už střední dávka kofeinu může u lidí s panickou poruchou vyvolat záchvat. A protože nervová soustava HSP jedinců je nastavená na intenzivní vnímání signálů z těla, reakce na kofein bývá u nich rychlejší a silnější. Často platí, že i malé množství – třeba půlka šálku kávy nebo slabý černý čaj – stačí k vyvolání nepříjemného stavu.


3. Skrytá místa, kde se kofein a jiné stimulanty skrývají

Když se řekne kofein, většina lidí si představí kávu. Jenže tato látka je i v černém a zeleném čaji, matcha prášku, energetických nápojích, kole, čokoládě a kakau, některých lécích proti bolesti, dokonce i v doplňcích pro sportovce a "spalovačích tuků". A podobně působit mohou i jiné stimulanty – třeba guarana, yerba maté nebo některé pre-workout směsi

4. Proč je to problém i u lidí s poruchami příjmu potravy

Kofein má ještě jeden rozměr, o kterém se příliš nemluví – jeho vliv na vztah k jídlu. U lidí, kteří se potýkají s poruchami příjmu potravy, se kofein často používá jako "nástroj". Někdo po něm sahá, aby oddálil pocit hladu. Jiný ho využívá k potlačení únavy, protože se cítí, že "musí zvládat všechno – alespoň navenek".

Pro někoho s anorexií nebo ortorexií může káva bez jídla znamenat, že se "kontroluje". U lidí, kteří zažívají záchvatovité přejídání, může zase nadměrný kofein zvyšovat vnitřní napětí a přispět k tomu, že po odeznění účinku přichází prudký pád energie a s ním i silná chuť "rychle doplnit palivo". To vede k cyklu, kdy se střídají období přísné kontroly a náhlých, impulzivních epizod jídla.

Známé pocity jako "jím potají", "nevím, kdy mám dost", "přejídám se, i když nejsem hladová/ý" ,,schválně vynechávám jídla'' ,,mám radost z nižšího čísla na váze'' se mohou prohlubovat právě proto, že tělo a mysl jsou pod neustálým tlakem stimulantů. U citlivých lidí může kofein maskovat signály hladu a sytosti – a to jen posiluje zmatek v tom, kdy a proč jíst.


5. Co může pomoci

Pokud máš podezření, že ti kofein nedělá dobře – ať už kvůli úzkostem, panickým atakám, přetížení nebo napětí kolem jídla – začít můžeš pozorováním. Zapiš si, kdy piješ kávu nebo čaj, co cítíš během hodiny po vypití a jak spíš. Možná si všimneš, že kofein posiluje neklid, nebo že tě ráno probudí už samotné světlo a pohyb, bez potřeby "nakopnutí".

Pokud chceš kofein omezit, dělej to postupně – náhlé vysazení může přinést bolesti hlavy, podrážděnost a únavu. Začni nahrazovat jednu kávu denně bylinkovým čajem (meduňka, heřmánek, rooibos) nebo teplou vodou s citronem. Zkus i alternativy, které mají méně kofeinu, třeba bílý čaj, nebo úplně bezkofeinovou kávu.

Vnímej své tělo – u mnoha lidí se po vysazení kofeinu zlepší kvalita spánku, zmírní úzkosti a stabilizuje energie během dne. Pokud zároveň řešíš složitý vztah k jídlu, je dobré podívat se na kofein jako na jeden z "nenápadných sabotérů" tvého klidu. Může se totiž stát, že bez něj bude snazší slyšet, co ti tělo doopravdy říká, a reagovat s větší laskavostí.


Závěr

Kofein není nepřítel pro všechny – ale pro citlivé lidi, pro ty, kdo žijí s úzkostmi, panickými atakami nebo složitým vztahem k jídlu, může být právě tím faktorem, který drží nervovou soustavu v neustálém napětí. Malý experiment – měsíc bez kofeinu – ti může ukázat, kolik klidu a rovnováhy se vrátí do tvého dne.

Na konzultacích řešíme nejen úzkosti a panické ataky, ale i témata spojená s poruchami příjmu potravy, emočním přejídáním a zvládáním stresu bez závislosti na stimulantech. Pokud máš pocit, že potřebuješ podporu, můžeš se objednat ,nebo mi zanechat vzkaz.